Knuffelfarms

Zuid-Afrika staat bekend om zijn vele prachtige natuurparken en safari mogelijkheden en veel bij veel reizigers staat het ervaren van een safari hoog op het wensenlijstje. Dit heeft helaas ook een keerzijde want waar toeristen zijn, zijn organisaties die snel geld proberen te verdienen aan niet altijd even eerlijke en duurzame praktijken. Iets wat wij als reisorganisatie nog vaak zien zijn klanten die via internet een plek hebben gevonden waar ze bijvoorbeeld met leeuwen kunnen wandelen, knuffelen of foto’s maken. Deze bedrijven verkopen zichzelf meestal als ‘opvangcentra’ en dit ziet er dan voor de toerist positief uit. Helaas is dit bij 99% van deze bedrijven niet het geval.

Stichting SPOTS

Omdat iets betekenen voor het land bij Ja! Afrika hoog op de prioriteitenlijst staat, is ook dit een onderwerp waar wij mee bezig zijn. Wij als Ja! Afrika werken samen met Stichting SPOTS, een stichting die zich vanuit Nederland inzet voor het welzijn van katachtigen in met name Azie en zuidelijk Afrika. Wij werken alleen samen met bedrijven die Stichting SPOTS heeft goedgekeurd en als ‘diervriendelijk’ heeft genoemd. 

Stichting SPOTS schrijft het volgende over dit onderwerp:

Op veel plaatsen op de wereld kun je als vrijwilliger of als toerist in zeer nabij contact komen met wilde katachtigen, veelal cheeta’s, tijgers en leeuwen. Je kunt bijvoorbeeld met ze op de foto, ze de fles geven, met ze zwemmen en wandelen. Wanneer je ook komt; er zijn altijd jonge dieren aanwezig. Dit noemen wij ook wel een “knuffelfarm”. Knuffelfarms stellen dat zij helpen in natuurbescherming. Ze fokken dieren die, aldus hen, later worden teruggeplaatst in het wild. De werkelijkheid is heel anders. De dieren kunnen niet terug in het wild. Van gefokte leeuwen is bekend dat ze meestal eindigen als jachttrofee. De botten van deze dieren worden vervolgens geëxporteerd naar Azië waar ze gebruikt worden in de ‘farmacie’ industrie. In Azië is een hardnekkig bijgeloof dat sommige dierenonderdelen heilzaam zijn tegen ziektes en kwalen.

Kleine welpjes zijn altijd aandoenlijk en dus de verleiding groot om met ze te willen knuffelen. Maar het is goed te bedenken dat het lieve welpje op de foto, morgen zomaar (canned) hunting voer kan zijn. Het lot van deze dieren ligt mede in onze handen! Als wij dit soort plaatsen niet meer bezoeken, zullen er automatisch minder dieren gefokt worden.

Heeft u een organisatie gevonden die u wenst te bezoeken tijdens uw reis, maar bent u niet zeker of dit een diervriendelijke optie is? Vraag het ons gerust!
Indien u toch graag een organisatie wenst te bezoeken die door Stichting SPOTS niet als diervriendelijk is genoemd, vragen wij uw begrip voor het feit dat wij hier niet achter staan en dit dan ook niet voor u zullen reserveren.

Voor meer informatie over Stichting Spots en dit onderwerp verwijzen we u graag naar de website over dit onderwerp: www.knuffelfarms.nl en de website van Stichting SPOTS: www.stichtingspots.nl .

Stichting Spots

Heeft u interesse?

 

Contact opnemen

 

Over ons

Wij zijn een klein bedrijf dat specialiseert in het op maat samenstellen van uw reis naar Zuid-Afrika. Zeg net als wij ooit hebben gedaan ‘ja!’ tegen Afrika en reis met ons mee. Onze reisconsulenten wonen en werken al jaren in Zuid-Afrika en delen hun ervaringen graag.